Gäst på begravning.

Att dela sorgen

Det betyder mycket för den som är närmast anhörig och nära vänner att dela sorgen och saknaden med varandra. Ett fint sätt är att gå på begravningen. Man kan också visa sin medkänsla genom att höra av sig personligen, skicka en blomma eller ett kort med en hälsning. Ibland väljer familjen att annonsera ”i kretsen av de närmaste”, vilket innebär att endast inbjudna gäster är välkomna till begravningen. Här har vi samlat några enkla råd kring att vara gäst vid en begravning.

Klädsel

Det vanligaste är att man klär sig i mörka kläder vid begravning. Många män har mörk kavaj eller kostym och då är svart slips alltid korrekt, men är man nära anhörig gäller vit slips. Kvinnor kan bära kjol eller byxor. Står det valfri klädsel så är det valfritt hur man vill klä sig. Det viktigaste med din klädsel är att du känner dig bekväm och din närvaro är alltid viktigare än vad du har på dig.

Ankomsttid

Det är lämpligt att komma till begravningen cirka 15 minuter innan utsatt tid.

Placering

Begravningsbyråns representant visar vilken sida och vilken plats du kan sätta dig på i lokalen. Vanligtvis sitter de närmast anhöriga längst fram till höger i lokalen.

Blommor

Flera personer kan ge en blombukett eller krans tillsammans och skriva sina namn och en hälsning på ett kort eller band. Blommorna placeras runt kistan eller urnan vid begravningsceremonin. Det är vanligt att de närvarande gästerna har en liten handbukett när de tar avsked. Du kan beställa blommorna genom oss på Begravningstjänst Habo, eller ta med själv. Du kan också beställa blommor via minnesrummet. Då levereras blommorna direkt till begravningen från närmaste blomsterbutik.

Beställ blommor

Minnesgåvor

Det är alltid valfritt på vilket sätt man vill hedra den avlidne. Många ger en minnesgåva även om det inte står något särskilt önskemål i dödsannonsen. Vanligt är då att ge till ett ändamål där den avlidne hade sitt engagemang eller där man själv har sitt engagemang. Ge en minnesgåva

Tal

Det är ovanligt att någon håller tal vid begravningshögtiden, men det förekommer ofta vid minnesstunden. Önskar du dela några minnen är det alltid fint att berätta om vardagliga händelser som speglar den avlidnes intressen och personlighet.

Länktips

Några länkar till sidor som vi tror kan vara till hjälp för dig som ska gå på begravning.