Planera begravning.

Att mista någon

Det är oftast tungt att mista någon. Även om en lång sjukdomstid gör att man vet att personen snart kommer att dö, känns det definitiva dödsbudet alltid oväntat. När döden inträffar stannar allt runt omkring upp – livet håller andan. Det kan då kännas svårt att tänka på praktiska frågor, men det kan vara ett bra sätt att påbörja en bearbetning av sorgen och saknaden. Vi på Begravningstjänst Habo finns här för dig.

Detta går vi igenom

Om en anhörig till dig har avlidit är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi börjar med att hitta en tid för samtal. Du är välkommen till oss precis som du är. Du behöver inte ha svar på alla frågor när vi ses, det löser vi tillsammans. Vi kommer att prata om:

Bakgrund och önskemål

Alla människor är unika. Vi vill lära känna dig och lyssna till din berättelse. För att skapa en personlig begravningshögtid önskar vi få veta så mycket som möjligt om vem den som har avlidit var. Vi ber dig att berätta om den som har avlidit har lämnat några särskilda önskemål efter sig och om dina tankar kring begravningen.

Ceremoni

Begravningshögtiden kan ske enligt Svenska kyrkans ordning, något annat trossamfunds ordning eller som en borgerlig begravning. Vi kommer fram till datum, tid och plats för begravningen. Vi samtalar om jordbegravning eller kremation.

Gravsättning

Vi presenterar alternativa platser där gravsättningen kan ske. Det kan handla om jordgravplats, urngravplats, askgravplats, minneslund eller spridning av askan. Vi hjälper även till med ny gravsten eller ny kompletterande text.

Minnesstund (samling efter begravning med förtäring)

Vi lyssnar till dina tankar kring minnesstund och servering och väljer lämplig lokal.

Annonsering

Vi diskuterar utformning av dödsannons och tackannons och i vilka tidningar de ska sättas in. Vi tittar på olika dödsannonser som vi har varit med och tagit fram och visar hur du själv kan skapa annonsförslag.

Kista/urna/transport

Vi hjälper dig att välja mellan olika kistor/urnor och pratar om hur den transporteras på begravningsdagen. Kistor/Urnor

Blommor och utsmyckning

Vi tittar på olika blommor och andra utsmyckningar.

Begravningens innehåll

Vi ger förslag och lyssnar till dina önskemål om musik, psalmer och solosånger och vilka som ska medverka på begravningen.

Trycksaker

Vi pratar om vilka trycksaker som önskas och ger förslag på utformning av program, tackkort och minnesbok.

Juridisk hjälp

I de fall ni önskar ger vi gärna råd kring juridiska frågor, bouppteckning, framtidsfullmakt, försäkringar och frågan om framtida skötsel av gravplats.

Begravningen

På begravningsdagen kan du känna dig trygg med att vi på Begravningstjänst Habo tar hand om begravningsceremonins olika delar. Vi ansvarar för att lokalen är i fin ordning. Vi placerar kistan eller urnan, arrangerar blommor och samordnar programmet med alla som ska medverka; officiant, organist, solist, vaktmästare, bärare med flera.

Vår representant finns på plats cirka en timme före utsatt tid för att ta emot begravningsgästerna. Vi fungerar som värdar och svarar på frågor och visar hur gästerna ska placera sig i lokalen. Vi samlar material till ett minnesalbum med information om begravningsakten, blommor, minnesgåvor, referat, annons och fotografier som blir till ett fint minne av dagen.

Miljövänlig begravning

Vi vill hjälpa dig att anpassa begravningen så mycket det går utifrån ett hållbart perspektiv och underlätta miljömedvetna val. Läs mer på sidan Miljövänlig begravning.

Skapa annonsförslag

Förbered ett förslag till en dödsannons/tackannons för den avlidne som kan publiceras i tidning och på webben. Förslaget skickas till oss så hjälper vi er att slutföra annonsen. Skapa annonsförslag

Vanliga frågor och svar

Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer har gett svar på de vanligaste frågorna kring dödsfall och begravningar. Frågor och svar finns att läsa på begravningar.se

Länktips

Några länkar till sidor som vi tror kan vara till hjälp för dig i din planering av begravningen.